ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ - Λεωφόρος Καποδιστρίου 60, Φιλοθέη, 210 6813437 ▪ 697 3319273

Τενοντίτιδα οπισθίων μηριαίων

Τραυματισμοί των οπισθίων μηριαίων μυών(Δικέφαλος μηριαίος, ημιυμενώδης, ημιμεμβρανώδης) οι οποίοι δρουν σαν καμπτήρες της άρθρωσης του γόνατος και σαν εντείνοντας της άρθρωσης του ισχίου είναι συχνοί στην μυοτενόντια ένωση όπου τα φορτία είναι μεγάλα ή στην ένωση τους με το οστό. Η κάκωση μπορεί να γίνει και οπουδήποτε στην πορεία του μυ. Ο τραυματισμός συμβαίνει σαν αποτέλεσμα υπερβολικού φορτίου σε κινήσεις κάμψης του γόνατος ή σε κινήσεις έκτασης του ισχίου. Ο τραυματισμός μπορεί να γίνει και σε απότομη επιμήκυνση των μυών χωρίς το κατάλληλο μήκος και ελαστικότητα αλλά και σωστό πλειομετρικό έλεγχο. Είναι συχνός τραυματισμός σε αθλητές ταχύτητας, μικρών και μεσαίων αποστάσεων, αθλήματα επαφής αλλά μπορεί να συμβεί και σε αθλητές όλων των αθλημάτων (ποδόσφαιρο, τένις .κ.α). Πολύ συχνός είναι στους αθλητές θαλάσσιου σκι.

Συμπτωματα και διαγνωση

Ο τραυματισμός μπορεί να εντοπίζεται οπουδήποτε κατά μήκος των μυών και μυοτενόντιας ένωσης. Συνήθως εκδηλώνεται με ένα απότομο πόνο στο πίσω μέρος του μηρού μετά από μια έντονη προσπάθεια. Μπορεί να ακούσουμε και έναν "ήχο ".Στην ψηλάφηση σε πρηνής θέση εντοπίζουμε τοπική ευαισθησία. Πιθανόν να εμφανιστεί αιμάτωμα στην περιοχή και εξαιτίας αυτού αλλαγή στο χρώμα του δέρματος μετά από μερικές ημέρες. Ο τραυματισμένος αθλητής έχει πόνο στην κάμψη του γόνατος ή στην έκταση του ισχίου με αντίσταση. Πόνος υπάρχει και στην παθητική διάταση του μυ. Καλό είναι μερικές φορές να γίνει MRI για να διαπιστωθεί το μέγεθος του τραυματισμού.

Θεραπεια

  • Παγοθεραπεία, ξεκούραση και ανύψωση πιθανό να χρειαστεί για 4-ημέρες.
  • Μετά από 5 ημέρες σταδιακό πρόγραμμα ενδυνάμωσης και ελαστικότητας πρέπει να ξεκινήσει. Η προοδευτικότητα των ασκήσεων εξαρτάται από τη σταδιακή μείωση του πόνου και τη βελτίωση της κινητικότητας.
  • Η επιστροφή στα σπορ είναι μετά από 2-4εβδομάδες και εξαρτάται από την έκταση του τραυματισμού.
  • Προσοχή γιατί αν γίνει κακή αποθεραπεία οι τραυματισμοί αυτοί γίνονται χρόνιοι και χρειάζονται μήνες φυσικοθεραπείας μέχρι χειρουργική αντιμετώπιση.
  • Ολικές Ρήξεις χρειάζονται χειρουργική αποκατάσταση.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην ανάλυση όλης της κινητικής αλυσίδας του αθλητή για διόρθωση μυοσκελετικών ανισορροπιών. Αυτό θα προστατέψει τον αθλητή από το ρίσκο μελλοντικών τραυματισμών. Αν οι σταθεροποιητές μύες του κορμού δεν ενεργοποιούνται σωστά οι οπίσθιο μηραίοι θα αναλάβουν εκτός από ρόλο να κινούν τα κάτω άκρα και ρόλο σταθεροποιητικό της λεκάνης που είναι δουλειά άλλων μυών. Το αποτέλεσμα θα είναι να επιβαρύνονται πολύ και να έχουν συχνούς τραυματισμούς.

Πολύ σημαντικό λοιπόν είναι πέρα από την ειδική αντιμετώπιση και η κινησιολογικη ανάλυση του αθλητή ώστε οι δυνάμεις στο σώμα να κατανέμονται σωστά.

Επικοινωνήστε μαζί μας για αξιολόγηση του δικού σας προβλήματος