ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ - Λεωφόρος Καποδιστρίου 60, Φιλοθέη, 210 6813437 ▪ 697 3319273

Μέθοδος McKenzie - Μηχανική Διάγνωση και Θεραπεία

Σήμερα υποστηρίζεται ότι ένα αποτελεσματικότερο πρόγραμμα θεραπείας σπονδυλικού πόνου είναι αυτό που υποβοηθά τον ασθενή να συμμετέχει ενεργητικά στην αποκατάσταση του. Δηλαδή,το πρόγραμμα που θέτει τον ασθενή προ των ευθυνών του αναλαμβάνοντας την συνυπευθυνότητα για την επιτυχία η αποτυχία του συγκεκριμένου προγράμματος. Η άποψη αυτή στηρίζεται σε μια μονογραφή του Φυσικοθεραπευτού από την Αυστραλία, του Robin McKenzie η οποία ολοκληρώθηκε περίπου στα 1980. Απο τότε συμπλήρωσε την τεχνική του για την για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης.

ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΟΣΦΥΙΚΟΥ ΠΟΝΟΥ
Ο McKenzie θεωρεί ότι ο πόνος προκαλείται ουσιαστικά από τη μηχανική παραμόρφοση των μαλακών ιστών που περιέχουν τους υποδοχής του πόνου. Ο McKenzie περιέγραψε 3 σύνδρομα.

  1. Το σύνδρομο στάσης. Το σύνδρομο αυτό αναπτύσεται όταν η υπερδιάταση των φυσιολογικών ιστών που περιβάλουν τις σπονδυλικές αρθρώσεις οδηγούν σε σπονδυλική παραμόρφωση των υποδοχέων των ιστών που εμπλέκονται στη διαταραχή.
  2. Το σύνδρομο δυσλειτουργίας. Ο πόνος από το σύνδρομο αυτό παρουσιάζεται αμέσως μόλις η υπερδιάταση των σχεδόν βραχυμένων μαλακών ιστών που περιβάλουν τις αρθρώσεις της περιοχής, οδηγώντας σε μηχανική παραμορφωση των υποδοχεων του πόνου που εντωπίζονται στους συγκεκριμένους ιστούς.
  3. Το σύνδρομο αποδιοργάνωσης. Ο πόνος παράγεται όταν η ανατομική διαταραχή της συνέχειας του ινώδους δακτυλίου ή ρήξη και τη μετατόπιση του περιεχομένου του μεσοσπονδυλίου δίσκου, οδηγώντας σε μηχανικό ερεθισμό ή παραμόρφωση των υποδοχέων του πόνου στους ιστούς που έχουν επηρεαστεί μέσα και γύρω απο το σύμπλεγμα της σπονδυλικής στήλης.

ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
Η οσφυαλγία παρουσιάζεται με την ίδια συχνότητα σε άτομα που εργάζονται σε καθιστή θέση όσο και σε εκείνους που εκτελούν βαριά σωματική εργασία. Κυριώς η παρατεταμένη καθιστή θέση και μάλιστα με τη σπονδυλική στήλη σε καμπτική θέση. Όταν αυτή η θέση συνδιάζεται και με άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες όπως οι οδηγοί, χειρωνακτικές δουλειές με καμπτική θέσηκ.α αυξάνουν μεχρι 270% την επιβάρυνση στο μεσοσπονδύλιο δίσκο. Ο κύριος παράγοντας δηλαδή είναι η ελάττωση της λορδωσης.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Από τη στιγμή που ο πόνος στη σπονδυλική στήλη προκαλείται απο φορτία σε καμπτική θέση μπορεί να θεωρηθεί οτι είναι δυνατόν να αποφευχθούν,τροποποιώντας απλά τις συνήθειες των δραστηριοτήτων αυτών της καθημερινής ζωής. Αλλάζοντας με άλλα λόγια την κινητική συμπεριφορά του. Γενικώς οι στόχοι αντιμετώπισης των ασθενών είναι οι παρακάτω.

  1. Ανάταξη του μεσοσπονδυλίου δίσκου
  2. Διατήρηση της ανάταξης
  3. Λειτουργική αποκατάσταση
  4. Προφύλαξη και αποφυγή υποτροπών

Η θεραπεία McKenzie έχει στόχο την αξιολόγηση,την παρέμβαση αλλά και την πρόληψη των τραυματισμών της σπονδυλικής στήλης. Οι τεχνικές στηρίζονται στην υπόθεση ότι μεταβάλλοντας τα μηχανικά φορτία στον μεσοσπονδύλιο δίσκο ο πόνος μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί, με αποτέλεσμα ο ασθενής να παρατηρεί αλλαγή των συμπτωμάτων του. Οι ασκήσεις είναι κυρίως εκτάσεις της σπονδυλικής στήλης, πιστεύοντας ότι μετακινείται έτσι ο πηκτοειδής πυρήνας σε φυσιολογική θέση. Όταν σταθεροποιηθεί ο δίσκος ο ασθενής εκπαιδεύεται σε ασκήσεις κάμψης με στόχο την ελαστικοποίηση του ουλώδους ιστού που δημιουργήθηκε στο σημείο της βλάβης του δίσκου. Στη συνέχεια εκπαιδεύεται ο ασθενής σε καλύτερη εργονομική χρήση του σώματός του.

Επικοινωνήστε μαζί μας για αξιολόγηση του δικού σας προβλήματος