ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ - Λεωφόρος Καποδιστρίου 60, Φιλοθέη, 210 6813437 ▪ 697 3319273

Ισχιαλγία

Ο πόνος που ξεκινά από την μέση και εκτείνεται προς τα κάτω πρός το ένα ή το άλλο πόδι ονομάζεται ισχιαλγία. Συχνά αυτός ο πόνος αυξάνεται κατά την προσπάθεια, το βήχα, το πτέρνισμα, την καταπόνηση...

Ο πόνος που ξεκινά από την μέση και εκτείνεται προς τα κάτω πρός το ένα ή το άλλο πόδι ονομάζεται ισχιαλγία. Συχνά αυτός ο πόνος αυξάνεται κατά την προσπάθεια, το βήχα, το πτέρνισμα, την καταπόνηση. Μία από τις πιο συχνές αιτίες είναι η κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου (εικόνα 1). Ακόμη η ισχιαλγία μπορεί να ερεθίζεται από προσωρινή τοπική παγίδευση και καταπόνηση του νεύρου ή της ρίζας του.

Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος αποτελείται απο τον ινώδη δακτύλιο εξωτερικά ο οποίος είναι συνδετικός ιστός σαν πολλά δαχτυλίδια μαζί και στο εσωτερικό του είναι ο πυκτοειδής πυρήνας η οποία είναι μια ημίρευστη ουσία. Η κήλη δίσκου συχνά υποδηλώνει εκφυλιστικές αλλαγές και είναι πολύ συχνές σε νέα άτομα. Σπάσιμο των ινών του ινώδους δακτυλίου επιτρέπει στον πυκτοειδή πυρήνα να κινηθεί προς τα έξω και να ασκήσει πίεση στην γειτονική νευρική ρίζα. Μια πολύ συχνή αιτία κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου είναι όταν σκύβουμε εμπρός και συγχρόνως πλάγια για να σηκώσουμε ένα βαρύ αντικείμενο. Αθλητές που υποφέρουν απο κήλη δίσκου στο παρελθόν είχαν επεισόδια απο οξείες κρίσεις λουμπάγκο. Ανάλογα με το που βρίσκεται η κήλη σε σχέση με τη νευρική ρίζα, υπάρχουν και διαφορετικά σύνδρομα (εικόνα 2, 3).

 • Ο4 σύνδρομο όταν η γειτονική ρίζα που επηρεάζεται είναι μεταξύ τρίτου και τέταρτου οσφυικού σπονδύλου.
 • 05 σύνδρομο όταν η γειτονική ρίζα που επηρεάζεται είναι μεταξύ τέταρτου και πέμπτου οσφυικού σπονδύλου.
 • Ι1 σύνδρομο όταν η γειτονική ρίζα που επηρεάζεται είναι μεταξύ πέμπτου οσφυικού σπονδύλου και του πρώτου ιερού.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Συνήθως το Ι1 σύνδρομο επηρεάζει ανθρώπους άνω των 40 ετών, ενώ το Ο5 σύνδρομο είναι πιο συχνό σε μεγαλύτερες ηλικίες.Κάθε σύνδρομο έχει έχει μια χαρακτηριστική αντανάκλαση του πόνου και χαρακτηρίζεται από επηρεασμό της αισθητικότητας, των αντανακλαστικών και της μυικής δύναμης.

Ο συνδυασμός λουμπάγκο και ισχιαλγίας συμβαίνει όταν ο πόνος υπάρχει στην οσφυική μοίρα αλλά συγχρόνως ακτινοβολεί στο πόδι και επιδεινώνεται με την προσπάθεια. Ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται μουδιάσματα στην περιοχή κατανομής του νευρου, αδυναμία στο πόδι και μείωση των αντανακλαστικών. Ο πόνος μπορεί να αυξάνεται με το βήχα ή με την καταπόνηση και μπορεί να είναι τόσο σοβαρός ώστε η οσφυική μοίρα να κλειδώνει σε πλάγια κάμψη (ανταλγική σκολίωση).

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

 • Η διάγνωση επιβεβαιώνεται από τη λήψη του ιστορικού.
 • Η κλινική εξέταση της σπονδυλικής στήλης μπορεί να δείξει σκολίωση που δημιουργείται απο ισχυρή προστατευτική μυική σύσπαση στην οσφυική περιοχή.
 • Η κινητικότητα στη περιοχή είναι μειωμένη και οι μύες είναι σε σύσπαση και επώδυνοι στη ψηλάφηση.
 • Lasegue test - ανύψωση τεντωμένου του ποδιού που πονάει με τον ασθενή σε ύπτια θέση. Ο εξεταστής ανυψώνει παθητικά το πόδι και σημειώνει σε πόσες μοίρες ξεκινά ο πόνος.
 • Η νευρολογική εξέταση μπορεί να δείξει μειωμένα αντανακλαστικά, μυική αδυναμία η παράλυση και μειωμένη αισθητικότητα.
 • Σε πολύ σοβαρή παθολογία, όπου έχουμε διαταραχή της ούρησης πρέπει άμεσα να γίνει χειρουργική αποσυμπίεση του νεύρου.
 • Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με ακτινολογικές εξετάσεις.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 • Ανάπαυση και σταδιακή αύξηση της δραστηριότητας για 8-12 εβδομάδες.
 • Αναλγητικά αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά.
 • Φυσικοθεραπεία.
 • Αύξηση της σταθερότητας της σπονδυλικής στήλης με κατάλληλο πρόγραμμα άσκησης και εκμάθηση εργονομίας.
 • Βελονισμός.
 • Χειρουργική θεραπεία σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν με τη συντηρητική αγωγή.

Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν απο κήλη δίσκου επανέρχονται σταδιακά με ανάπαυση σε 2-6 εβδομάδες. Αν έχει γίνει εγχείρηση, η αποκατάστση εξαρτάται από την τεχνική και την έκταση του τραυματισμού. Τα αποτελέσματα της εγχείρησης είναι καλά, περίπου 95% των ασθενών έχουν πλήρη αποκατάσταση. Οι αθλητές επιστρέφουν περίπου μετά απο 6-10 εβδομάδες.

Επικοινωνήστε μαζί μας για αξιολόγηση του δικού σας προβλήματος